Hampa har lÀnge odlats utomhus. Faktum Àr att det Àr en av de Àldsta jordbruksgrödorna.
Inomhusodling Àr Ä andra sidan ganska nytt, det har funnits i mindre Àn ett sekel.
Detsamma gÀller odling under glas, som Àr relativt nytt.
De flesta av framstegen inom hampaproduktion skedde under inomhusodlingens era, och tekniska framsteg har gjort det möjligt för oss att utöka vÄr kunskap om vÀxten.
Men vilka Àr fördelarna med varje odlingsmetod?
Naturlig miljö kontra kontrollerad miljö
Miljön Àr den viktigaste faktorn för en lyckad skörd.
Odling inomhus har fördelen att odlaren kan kontrollera miljön.
Kontroll av temperatur, ljuskÀllor, C02-produktion och luftfuktighet bidrar alla till att skapa en stabil livsmiljö, sÄ att vÀxterna kan vÀxa som bÀst utan risk för störningar "utifrÄn".
Att Äterskapa en naturlig miljö inomhus kan dock vara komplicerat, sÀrskilt nÀr det gÀller skadedjursbekÀmpning (malar, spindlar, myggor etc.).
VÀxthus Àr ocksÄ den nya trenden inom hampaodling. Med en billig struktur, fÀrre lampor och mindre ventilation Àn inomhus kan odlarna skörda Äret runt, pÄ nÀstan alla breddgrader.
I ett vÀxthus Àr möjligheten att manipulera belysningen och lÀgga till artificiellt ljus, utöver solljuset, den frÀmsta fördelen. VÀxtsÀsongen kan förlÀngas till höst och vinter genom att man sÀtter pÄ ljus under mulna dagar och lÄter det vara tÀnt lÀngre för att kompensera för de kortare dagarna.
Men det handlar inte bara om att öka energimÀngden. En vÀl utformad vÀxthusmiljö hÄller sig över de lÄga temperaturerna utomhus pÄ natten eller tidigt pÄ vÄren. Under den kalla Ärstiden kan ett vÀxthus enkelt vÀrmas upp. Detta mikroklimat ger en flexibilitet som inte finns i inomhus- eller utomhusodling.
Solens strÄlar vÀrmer luften och jorden, medan de genomskinliga vÀggarna hÄller luftfuktigheten och vÀrmen i vÀxthuset pÄ optimala, justerbara nivÄer.
Utomhusodling krÀver Ä andra sidan ett klimat som Àr anpassat till vÀxten, dvs. god exponering för solen, varma dagar, milda nÀtter och lÄg luftfuktighet.
Kostnadsskillnader mellan inomhus-, vÀxthus- och utomhusodling
Alla tre odlingsformerna krÀver betydande initialkostnader.
I ett hampaodlingsföretag varierar arbetskostnaderna beroende pÄ om grödan odlas inomhus, i vÀxthus eller pÄ friland.
I en inomhustrÀdgÄrd kan det bli flera skördar per Är och det finns alltid nÄgot att göra: beskÀra, trÀna, vattna, mata etc.
Utomhus blir det dÀremot oftast bara en skörd per Är. En stor plantage utomhus kanske bara behöver fyra personer fram till skörden, till skillnad frÄn en inomhusodling som krÀver fler.
De höga kostnaderna för inomhusodling kompenseras av skördar Äret runt och starkare produkter av generellt högre kvalitet.
NÀr det gÀller vÀxthusodling Àr elkostnaderna lÀgre Àn för ett odlingsrum inomhus. Trots detta Àr skördarna i allmÀnhet jÀmnare Àn vid inomhus- eller utomhusodling.
Med tanke pÄ de stigande energikostnaderna och den stÀndigt ökande efterfrÄgan framstÄr odling pÄ friland som ett utmÀrkt alternativ som gör det möjligt att erbjuda kvalitetsprodukter till ett mycket rimligt pris.
Kvalitet pÄ hampa
Inomhusodling har ett rykte om sig att producera produkter av högsta klass.
Möjligheten att kontrollera miljön och pÄskynda förÀdlingen har lett till att nya sorter med flera och varierade organoleptiska profiler har skapats.
Införandet av höga nivÄer av CO2 uppmuntrar tillvÀxten av knopparna, som inte behöver kÀmpa mot vind och regn eller nÄgot naturligt element som kan skada dem.
Utomhus kanske blommorna inte ser perfekta ut, men deras aromer och effekter Àr inte mindre bevarade.
Faktum Àr att vissa mÀnniskor föredrar organisk hampa som odlas utomhus framför hampa som odlas inomhus.
Tanken att terroir Àr lika viktigt som det Àr för vin, i processen för att vÀxten tillÀgnar sig miljöns egenskaper, Àr inte utan grund.
SÄ allt du behöver göra nu Àr att döma sjÀlv.
PÄ era platser, fÀrdiga, hampa !!!!