Odling inomhus

Olika odlingsmetoder (inomhus, växthus och utomhus)

Hampa har länge odlats utomhus. Faktum är att det är en av de äldsta jordbruksgrödorna.

Inomhusodling är å andra sidan ganska nytt, det har funnits i mindre än ett sekel.

Detsamma gäller odling under glas, som är relativt nytt.

De flesta av framstegen inom hampaproduktion skedde under inomhusodlingens era, och tekniska framsteg har gjort det möjligt för oss att utöka vår kunskap om växten.

Men vilka är fördelarna med varje odlingsmetod?


Naturlig miljö kontra kontrollerad miljö

Miljön är den viktigaste faktorn för en lyckad skörd.

Odling inomhus har fördelen att odlaren kan kontrollera miljön.

Kontroll av temperatur, ljuskällor, C02-produktion och luftfuktighet bidrar alla till att skapa en stabil livsmiljö, så att växterna kan växa som bäst utan risk för störningar "utifrån".

Att återskapa en naturlig miljö inomhus kan dock vara komplicerat, särskilt när det gäller skadedjursbekämpning (malar, spindlar, myggor etc.).

Växthus är också den nya trenden inom hampaodling. Med en billig struktur, färre lampor och mindre ventilation än inomhus kan odlarna skörda året runt, på nästan alla breddgrader.

I ett växthus är möjligheten att manipulera belysningen och lägga till artificiellt ljus, utöver solljuset, den främsta fördelen. Växtsäsongen kan förlängas till höst och vinter genom att man sätter på ljus under mulna dagar och låter det vara tänt längre för att kompensera för de kortare dagarna.

Men det handlar inte bara om att öka energimängden. En väl utformad växthusmiljö håller sig över de låga temperaturerna utomhus på natten eller tidigt på våren. Under den kalla årstiden kan ett växthus enkelt värmas upp. Detta mikroklimat ger en flexibilitet som inte finns i inomhus- eller utomhusodling.

Solens strålar värmer luften och jorden, medan de genomskinliga väggarna håller luftfuktigheten och värmen i växthuset på optimala, justerbara nivåer.

Utomhusodling kräver å andra sidan ett klimat som är anpassat till växten, dvs. god exponering för solen, varma dagar, milda nätter och låg luftfuktighet.


Kostnadsskillnader mellan inomhus-, växthus- och utomhusodling

Alla tre odlingsformerna kräver betydande initialkostnader.

I ett hampaodlingsföretag varierar arbetskostnaderna beroende på om grödan odlas inomhus, i växthus eller på friland.

I en inomhusträdgård kan det bli flera skördar per år och det finns alltid något att göra: beskära, träna, vattna, mata etc.

Utomhus blir det däremot oftast bara en skörd per år. En stor plantage utomhus kanske bara behöver fyra personer fram till skörden, till skillnad från en inomhusodling som kräver fler.

De höga kostnaderna för inomhusodling kompenseras av skördar året runt och starkare produkter av generellt högre kvalitet.

När det gäller växthusodling är elkostnaderna lägre än för ett odlingsrum inomhus. Trots detta är skördarna i allmänhet jämnare än vid inomhus- eller utomhusodling.

Med tanke på de stigande energikostnaderna och den ständigt ökande efterfrågan framstår odling på friland som ett utmärkt alternativ som gör det möjligt att erbjuda kvalitetsprodukter till ett mycket rimligt pris.


Kvalitet på hampa

Inomhusodling har ett rykte om sig att producera produkter av högsta klass.
Möjligheten att kontrollera miljön och påskynda förädlingen har lett till att nya sorter med flera och varierade organoleptiska profiler har skapats.
Införandet av höga nivåer av CO2 uppmuntrar tillväxten av knopparna, som inte behöver kämpa mot vind och regn eller något naturligt element som kan skada dem.

Utomhus kanske blommorna inte ser perfekta ut, men deras aromer och effekter är inte mindre bevarade.

Faktum är att vissa människor föredrar organisk hampa som odlas utomhus framför hampa som odlas inomhus.

Tanken att terroir är lika viktigt som det är för vin, i processen för att växten tillägnar sig miljöns egenskaper, är inte utan grund.

Så allt du behöver göra nu är att döma själv.

På era platser, färdiga, hampa !!!!

Tillbaka till bloggen

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras.